Torsåkers Fotohistoriska Sällskap

Fors

Personporträtt

Bildsida 1

Har Ni information om bilderna klicka på länken INFO

Åter Fors Personporträtt Index

   
Om det finns någon ägare till en möbel som Olof Ahlkrantz har tillverkat skulle det vara snällt om ni hörde av er så att vi kunde få en möjlighet att ta några bilder på den och se från vilket år den är. De bilderna skulle vara roligt att visa på den här sidan.

Snickarmästare eller Mästersnickaren Olof Ahlkrantz.

 

Olof Ahlkrantz föddes 1829 i Fors. Föräldrarna var Lars Krantz född 1786, Corporal vid Hälsinge Regemente, och hans hustru Brita Ersdotter född 1795. Han var yngst i en syskonskara på sju personer, varav några dog i mycket ung ålder. Ahl lade han till framför Krantz så att det blev Ahlkrantz någon gång på 1860-talet, om det skulle symbolisera hans snickarskicklighet eller något annat är osäkert.

Konsten att kunna snickra gick nog i arv. 1846 togs ett ärende upp i Sockennämnden om den nybyggda skolans ändamålslösa inredning.

Som paragrafen lyder: ”Sockne Nämndens Ordförande och samtelige nervarande Ledamöter voro af gemensam tanke, att den för Folkundervisningen uppförda Skolbyggnad på Kyrkoplanen är ändamålslös indelad, för att en omändring därutinnan synes vara behöflig, för att derigenom bereda en blifvande Skollärares billiga anspråk på bekvämlighet, men som för öfverläggning derom någon tid af dagens icke var öfrig, uppskjöts denna frågas behandling till Sockne Nämndens nästa sammanträde, hvartill en i byggnad kunnig person borde tillkallas för rådplägning, och föreslogs dertill före detta Corporalen Krantz i Fors.”

Vid nästa sammanträde togs frågan upp igen.

” Föranledd af Protokollets 6 §, förekom nu fråga om nya Skolhusets inredning, dervid Nämnden ansåg nödigt att uti skolsahlen tvenne kakelugnar uppföra, en på hvardera änden af rummet, hvarigenom jemnare värme derstedes erhålles, och att det bredvid förstugan på Östra änden af byggnaden tillämnade wedlider inredes till varmrum och förses med kakelugn, i likhet med det rum som derofvanför finnes. Derigenom beredes emellan lästimmarna tjenligt tillhåll åt de aflegsnare boende barnen, samt beqvämare utrymme för blifvande Skolläraren. Som matbod och hemlighetshus oundgängligen erfordras, ansåge lämpligast att vedbod emellan desse hus uppföres af korsvirke och bredor, på bakre sidan af Skolbyggnaden. Detta Sockne Nämndens förslag skall genom Protokollsutdrag meddelas Pastors Embetet för frågans föredragande och afgörande i allmän Socknestämma.”

Olof Ahlkrantz flyttade till Hedemora 1850 och till Gävle 1861. 1862 flyttade han tillbaka till Fors.

I Fors bodde också Anders Larsson med hustru Anna Andersdotter och deras två barn Anna Stina och Anders Johan. I början av 1862 dog Anders Larsson och Anna blev änka. Samma år flyttade Olof Ahlkrantz in hos änkan och de två barnen. De gifte sig också det året.

Olof Ahlkrantz hade många gesäller och lärlingar under sin verksamhetstid. Johan Victor Grundvig som föddes i Fors 1877 och senare drev snickeri bland annat i Berg, kan möjligen även han ha varit lärling och gesäll hos Olof Ahlkrantz. Han var känd för sina snickerier som var av hög kvalitet. Hans minne lever kvar än i dag dels genom en tomt som heter Alkrantztomten och dels Alkrantzvägen som går in där.

 

Olof Ahlkrantz dog 1906 han blev 76 år gammal. Hans hustru Anna Andersdotter dog 1900 hon blev 76 år gammal.